Külmaallergia


Mis on külmaal­lergia, miks tekib ja kuidas väl­jendub? Kas tuulerõuged, nõgestõbi ja vöötohatis on sel­lest?

Allergiat ei põhjusta ainult keemili­sed ühendid, vaid ka füüsikalised tegu­rid: külm, soojus, päikesekiirgus, vesi, mehaaniline surve, hõõrumine ja vib­ratsioon.
Tuulerõuged ja vöötohatis ei ole al­lergilised, vaid hoopis nakkuslikud vii­rushaigused.
Seevastu nõgestõbi on allergiahai­gus ja võib olla tekitatud külmast. Te­gemist on kiiret tüüpi immunoloogilise (allergilise) reaktsiooniga, mis vallandub kokkupuutel külmaga. Iseloomulikud on üksikud voi arvukad kublad, mis te­kivad järsku. Kuplade suurus on erinev, mõnikord nad laatuvad (valguvad kok­ku).

Külmaallergia esineb sageli nendel, kellel on allergia ka mõningate muude allergeenide, näiteks ravimite suhtes. Külmast tingitud lööve ilmneb sageli naha soojenemisel pärast lühemat või pikemat külma käes viibimist ja eelkõige katmata kehaosadel, näiteks näol ja kätel. Enamasti kaovad kublad umbes tunni jooksul. Selline lööve tekib mõni­kord ka suvel tuulise, jaheda ja niiske il­maga või pärast külmas vees ujumist või talvel isegi mitteköetavas garaazis. Kublad ilmuvad korduvalt mõne näda­la, aga ka kuude ja aastate vältel.
Külm võib esile kutsuda teisigi aller­giahaigusl, näiteks allergilist nahapõletik­ku ja allergilisi turseid (angioödeemi). Tüüpilise angioödeemi puhul näeme kinnipaistetanud silmi ja pakse, pingul­dunud huuli.
Kuidas külmanõgestõbe kindlaks te­ha? Nahale tuleb 30 sekundiks kuni 10 minutiks asetada väike plastikkott jää­kuubikutega. Külmanõgestõve korral tekib testikohale umbes poole tunni jooksul kubel või kublad.
Külmaallergia puhul tuleb kanda ilmale vastavat riietust ning külma ilma­ga katta nägu (vähemalt osaliselt) salli­ga. Ei maksa unustada ka mütsi!

 Professor Naomi Loogna

Kodutohter veebruar’05