Imelised õlid

Mitmesuguste nahaprobleemide ja allergiate korral on ainus võimalus hooldada nahka looduslike õlidega.
Allergiat põhjustavad tihtipeale keemilised lõhna-, värv. ja säilitusained ning emulgaatorid, kuid looduslikes õlides sellist kahjulikku pagasit ei ole. Kõigele lisaks sisaldavad need vitamiine ja rasvhappeid, mis on nahka parandavad ja niisutavad. Endale sobivat õli tasub otsida eelkõige looduspoodidest ning mahe- ja ökokauplustest. 
Viis kosmeetikatööstuse enim väärtustatud superõli on argaania-, makadaamia-, nisuidu-, jojoba- ja kuningakepiõli. Põlisrahvaste juures on enamik neist kasutusel olnud juba peaaegu aegade algusest.

Argaaniaõli


Haruldast argaaniaõli pressitakse ainult Marokos leiduva, 8-10 meetri kõrguseks kasvava argaaniapuu (Argania spinosa) pähklitest. Sealsed kitsed armastavad neid pähkleid nii väga, et turnivad kõrgete argaaniapuude otsas. Argaaniapuud on UNESCO kaitse all ja nensde viljadest väärtusliku õli tootmine rangelt kontrollitud.
Berberi naised on juba sajandeid kasutanud argaaniaõli imettegeva nahahooldusõlina. See sisaldab rikkalikult E- ja A-vitamiini, mitmesuguseid küllastumata rasvhappeid (oleiinhapet 42,8% ja linoleenhapet 36,8%) ning suures kontsentratsioonis antioksüdeante - kõike, mida vajame selleks, et vananemist pidurdada. See multifunktsionaalne õli sobib suurepäraselt kuivale ja kortsulisele nahale, lõhenevatele küüntele, kuivadele ja katkevatele juustele.
Masseerige väike kogus puhast õli näole (ka silmade ümber) ning jätke ööseks imetegusid tegema. Hommikul on nahk toidetud, niisutatud ja sametpehme. Õli võib näole kanda ka enne meigi tegemist, kuna see imendub kiiresti ega jäta nahka rasvaseks. Korrapäraselt kasutades muudab see ka venitusarmid vähem märgatavaks.
100% puhast argaaniaõli võib pisut lisada oma igapäevasesse šampooni, et muuta kuivad ja tuhmid juuksed jälle säravaks. Mõni tilk õli hargnevatele juukseotstele annab neile uut elujõudu. Miksides kokku võrdses osas sidrunimahla ja argaaniaõli, saate segu, mis aitab küünenahkasi tugevdada. Isegi 10 minutist piisab, et head tulemust näha.
Argaaniaõli võib tarvitada ka päevitusõlina, sest sel on nahka kaitsvad ja taastavad omadused.

Kuningakepiõli

Kuningkepi õli pressitakse taime seemnetest, mille kollased õied avanevad ainult õhtul. Sellest on tulnud ka kuningakepi (Oanethera biennis) inglise keelne nimetus - Evening Primrose. Seda õli on nimetatud kõige sentsiatsioonilisemaks avastuseks pärast C-vitamiini. Sisaldab E-vitamiini ja rohkesi küllastumata rasvhappeid, millest kõige olulisem on gamma-linoleenhape (GLA). Viimane on eriti väärtuslik nahka taastava, elastust parandava ja vananemisvastase toime poolest.
Puhas õli sobib ideaalselt kuivale ja küpsele nahale ning ekseemide raviks, leevendades sügelust, kestendust ja põletikku. Kosmeetikatööstuses on kuningakepiõli laialdaselt tarvitusel just vananemisvastastes toodetes.
Kuningakepi seemneid ja kogu taime tervikuna on kasutanud juba Ameerika põlisrahvad, ravides sellega haavu ja muljutud kohti. Taimel on valuvaigistav toime tänu fenüülalaniinile, mida musueas leidub ka imetajate rinnapiimas.
Laialt levinud uskumuse kohaselt leevendab kuningakepiõli suu kadu sissevõtetuna menopausi sümptomeid ja PMS-sündroomi. ,is mõlemad on hormonaalsed probleemid. Viimase aja teaduslikud uurimused seda siiski ei kinnita.

Nisuiduõli

Nisuiduõli (Triticum Vulgare Germ Oil) on tuntud oma ülirikkaliku koostise poolest, kus leidub A-, D- ja E-vitamiini, aga ka B-rühma vitamiine, proteiine ja mineraale. Rohke E-vitamiin toimib ühtlasi loodusliku säilitusainena. Õli on enamasti helekollast värvi ja selle lõhn kergelt pähkliline.
Suurepärase rasvhapete ning A- ja E-vitamiini allikana on nisuiduõlil tugev vananemisvastane toime. aitab naharakke hapnikuga varustada ja toetab rakkude uuenemist. Kuna nisuiduõli läbib eri nahakihid kergesti, siis kasutatakse seda kosmeetikatööstuses mõnikord nn transportainena. Nisuiduõli muudab vananenud ja dehüdreerunud naha elastseks, pehmendab miimilisi kortse, aitab vältida rasedusarmide teket ning leevendab ka päikesepõletust ja kergeid põletikke.
Nisuiduõli võib edukalt miksida koduse kosmeetikaga. Lisades seda pisut oma niisutavasse näokreemi, muudate koostise rikkalikumaks ja toitvamaks. Teelusikatäis õli, mis segatud meigieemaldajasse, aitab lisaks meigi ja mustuse kõrvaldamisele ka nahka niisutada Mõned tilgad dušigeeli sees muudavad naha pehmeks ja siidiseks.
Gluteenitalumatuse korral oleks igaks juhuks parem sellest õlist hoiduda.

Jojobaõli

Jojobaõli on ehk kõige laialdasemalt tuntud. Seda saadakse Arizonas ja Mehhikos kasvava jojobapõõsa (Simmondsia chinensis) viljade seemnetest. Jojobaõli on tegelikult hoopis vedel vaha. Tänu ülipuhtale koostisele on see stabiilne ja pika säilivusega ning kosmeetikatööstuses kõrgelt hinnatud. Jojobaõli keemiline struktuur on väga sarnane naharasu omaga, mis annab suurepärase imendumisvõime. Õli on niisutava, toitva ja puhastava toimega, sobides nii naha kui juuste hooldamiseks, aidates taastada normaalset pH-taset. Aknele kalduvalt nahalt eemaldab jojobaõli liigse rasu, normaliseerib rasueritust ja ei ummista poore ehk on mittekomedogeenne.
Mitteärritav koostis lubab eemaldada meiki isegi silmadelt. Jojoba sobib ka tundlikumale nahale, seega võib seda kasutada väikelaste nahahoolduseks ja raseduse ajal. Kvaliteetne rafineeritud õli on täiesti värvitu ja lõhnavaba.
Jojobaõli aitab vältida raseerimisest tekkivat nahaärritust, kui vahetult enne raseerimist kanda võrdlemisi külluslik kogus õli nahale raseerimiskreemi või - vahu alla. Seda lihtsat nippi võib katsetada ka õrnas bikiinipiirkonnas.
Kõigele lisaks toimib jojobaõli loodusliku päikesekaitsefaktorina, mille SPF on 3-4.

Makadaamiaõli

Austraalia päritolu makadaamiapuu (Macadamia ternifolia) õli sisaldab rohkelt E- ja A-vitamiini ning on rikkalik antioksüdandi skvaleeni allikas, mis aitab kaitsta nahas olevat kollageeni ja muudab naha pehmeks. Lõhnatut ja värvitut õli sobib segada aroomiõlidega ning kasutada massaažiks. Väga hea imenduvuse pärast kutsutakse seda ka haihtuvaks õliks.
Makadaamiaõli aitab päikesepõletuse vastu, ravib väikesi nahaärritusi ja arme.
Kosmeetikatööstuses kasutatakse makadaamiaõli suure palmitoleiinhappe sisalduse (umbes 20%) pärast. Makadaamiapuu on selle poolest maailmas ainulaadne taim.
See väärtuslik rasvhape on meie naha loomulik koostisosa, olles vastutav naha elastsuse ja noorusliku väljanägemise eest. Vananedes jääb palmitoleiinhapet üha vähemaks, kuid pidev makadaamiaõli kasutamine aitab selel defitsiiti vähendada. Vananemisvastastes kreemides on see tähtsaim komponent.
Kuivadele, katkevatele ja värvimisest kahjustatud juustele võib makadaamiaõliga teha maski, kandes puhta õli 30 minutiks pestud, niisketele juustele ja peanahale. Õlimaski võib jätta juustesse isegi terveks ööks.
Küünte hoolduseks on hea teha soojendatud õliga mähiseid või hoida sõrmi 15 minutit soojas õlivannis.

Mari veebruar 2013
Karmen Tamme