Kehaosade augustamine võib kaasa tuua nikliallergia




Nikkel võib palaval suvel põhjustada allergilist nahapõletikku.



Nikliallergiale omaste kaebustega pöördutakse arsti poole sageli suvel, sest just siis kantakse vastu ihu metallehteid ja aksessuaare. Palavus ja higistamine soodustavad vabade nikliosakeste tungimist metalleseme all kuumenenud ja haudunud nahka.

Niklit on paljudes esemetes, millega me iga päev kokku puutume. Osadel inimestel põhjustab nikkel nahaga kokkupuutuvatel aladel allergilist nahapõletikku ehk kontaktallergiat. Nikliallergiat esineb 10–15% naistel ja 1–3 % meestel. Patsientidel on üllatav kuulda, et just lemmikteksaste needid, lukk ja nööp on tekitanud kõhule ja puusadele lööbe, või et metallist käevõru on tekitanud käele ebameeldiva punetuse.


Niklit sisaldavad veel prilliraamid ja -sangad, ketid, mündid, pesuhaagid, trukid, kirja-klambrid, käsitöö- ja köögiriistad, võtmed jne. Kosmeetikavahenditest sisaldavad niklit mõned sädelevad juukselakid ja vanemat sorti lauvärvid, ka mõni puhastusvahend sisaldab niklit. Niklit on ka kraanivees, ehkki väga madala kontsentratsiooniga (norm 20 ug/l).




Diagnoositakse nahatestiga



Nikliallergia teket ja sagenemist seletatakse nn pearcingu populaarsuse kasvuga: üha nooremas vanuses ja üha erinevamate kehaosade augustamisega ning metallnõelte või -ehete jätmisega värsketesse aukudesse.


Augustamise järel tutvub immuunsüsteem nahka ja verre sattunud imeväikese niklikogusega ning sünteesib selle vastu kaitsekehad. Seda nimetatakse sensibiliseerumiseks ehk tundlikkuse tekkimiseks, mõnel inimesel võtab see aastaid, teisel mõne nädala. Oluline on veel pärilik soodumus.


Pärast sensibiliseerumist järgneb igale uuele kontaktile kokkupuutekohal ning sellest kaugemal allergiline põletik punetuse, turse ja villide näol.


Kontaktallergiline nahapõletik ei parane ise ning nikliallergia ei kao, seepärast tuleb nikliallergia ilmnemisel loobuda niklit sisaldavatest ehetest jm esemetest. Nikliallergiat saab diagnoosida nahatestidega.
 
  • Valge, punane ja roosa kuld sisaldavad niklit. Ohutuse indikaatoriks on ainult kullaproov. Vaba niklit ei sisalda kõrge kullaprooviga ehted – 18 karaati ehk proov 750
  • Kulla-pallaadiumisulamid ei sisalda niklit, kuid on kallimad
  • Plaatinaehted ei sisalda niklit
  • Hõbe ei sisalda niklit, kuid vahel on hõbeehted kaetud niklikihiga
  • Valgevask ehk messing, melhior ja uushõbe sisaldavad niklit
Veel fakte nikli kohta:
  • Nikkel eritub kehast higiga. Higis on mõõdetud 20 korda kõrgem niklikonsendratsioon kui vereplasmas
  • Niklit on ka meie organismi mõnedes ensüümides
  • Niklit on palju osades toiduainetes: kakao, šokolaad, soja, kaer, austrid, krevetid, kaunviljad, pähklid, kuivatatud puuviljad, margariin, puu- ja köögiviljakonservid, tee
  • Seedimisel omastatakse vaid ligi 10% toidus sisalduvast niklist
  • Ehete niklisisaldust saab testida Eesti Proovikojas
  • Välismaal reisides võib apteekidest küsida spetsiaalseid kaitseid, mis käivad kõrvarõngaste kõrvasisese osa ümber. Samuti on seal saadaval koduskasutatavad niklitestid ehetele, mida meie apteegid kahjuks ei paku
  • Kõrvaaukude tegemisel eelista polükarbonaatplastmassist piikkõrvarõngaid
  • Teksad olgu neetideta, teksanööbi tagumist poolt võib proovida kaitsta tugeva riidega

 

Maie Jürisson, nahaarst, allergoloog / Eesti Päevaleht 14.08.2004