Kitsepiimamähis teeb naha nooreks ja rõõsaks


Kuulsat iluprotseduuri tuntakse maailmas ka Kleopatra mähise nime all, Eestis tehakse seda ainult Tartumaal Looduse pansionaadis. Kitsepiimamähiseks kulub keskmiselt pool liitrit värsket kitsepiima, selle tulemusena paraneb naha elastsus ja verevarustus.

Doktor Natalie Trofimova õppis Kleopatra mähise saladusi tundma Baden-Badeni kuurortides aasta tagasi. «Kitsepiim on nooruse säilitaja, see muudab naha elastseks ja sobib isegi selliste nahahaiguste puhul nagu psoriaas,» ütleb tohter Trofimova.
Looduse pansionaadi juhataja sõnul on nende majas pakutav Kleopatra mähis identne sakslaste omaga. «Lisaks kitsepiimale on seal veel teisigi tervendavaid komponente, kuid need ei kuulu avalikustamisele.»

Kitsepiimaga seoses meenub ühele lihtsurelikule kõigepealt fetajuust, maitsestamata toorjuust sobib oivaliselt küpsetisse, peale peotäis värskeid maasikaid. Maitseb hästi! Kitsepiim on sulaselge tervis neile, kel lehmapiima suhtes allergia.
Kõige selle taustal tundub kalli kitsepiima nahalemäärimine suisa kohatu - toiduga teatavasti ju ei mängita. Kuid samas: mis vahet seal on, kas toita oma organismi seestpidiselt või rõõmustada pika talve paksude vammuste sees veetnud keha väljastpoolt.

Pool tundi kookonis

Mõte ennast kitsepiimasesse palakasse mähkida tekitab esiti vastuolulisi tundeid. «Huvitav, kas pärast seda lõhnab inimene mõnda aega kitse järele?» kirtsutas kolleegki minu kitsekatsest kuuldes nina.
Tegelikult on massaa?ilauale laotatud kitsepiimases soojas palakas värske piima lõhn küll tuntav, aga see ei samastu lüpsisooja piimaga ega ole selles tunda ka kitse. Korraga hakkab Larissal kiire, mõne sekundiga olen varvasteni palakasse pakitud. Kitsepiimasele kookonile laotab ta kile, sellele teki ja kõige otsa koheva suleteki.
Sulnis muusika täidab ruumi, Larissa soovitab silmad sulgeda ja pool tundi unistada. Seda soovitust on raske järgida: uudishimu paneb sõrmed keha katsuma. Nahk on korralikult piimane, isegi libe, aga see on kuidagi meeldiv libedus. Kitsepiima rasvaprotsent on tsipake kõrgem kui lehmapiima oma, meenub kusagilt loetust.
Teoreetiliselt peaksid sooja-kraadid kookonis langema hakkama, kuid keha seda ei kinnita. Ja oma keha tuleb uskuda - massaa?ilauale on paigaldatud elektrisoojendus, mis hoiab temperatuuri ühtlase ja laseb kitsepiimas sisalduvatel A- ja B-grupi vitamiinidel nahasse imenduda.
Kindlasti sisaldab kitsepiim lisaks mikroelementidele ka psühholoogilist fluidumit, sest kookoni sees lamades tuleb rammestus peale ja ajataju kaob. Protseduuri lõppedes soovitab Larissa kahe tunni jooksul nahka mitte pesta. Ning rõõsama ja roosama naha huvides protseduuri korrata.
Tund on märkamatult möödunud, pool sellest läks küll kookonist vabanemiseks ja teetassi taga lõõgastumiseks. Kui autosse istun, on mul värske piima lõhn juures nagu imikul. Nahk on tuntavalt värske. Kolleegi küsimuse juurde tagasi tulles olgu öeldud, et piimalõhna on tunda veel paar tundi hiljemgi. Aga ei mingit kitse!
Looduse pansionaat on tuntud oma paastulaagrite poolest, seepärast on Kleopatra mähised enda jaoks avastanud eelkõige paastujad, kuid mähkima sõidetakse end ka Tartust.

Täidab kõhtu läbi naha

Huvitav tähelepanek pärineb pedagoogina töötavalt 37aastaselt Reedalt: «Mul on kaaluga probleeme, paastuga ma hakkama ei saa. Kleopatra mähise järel on mul aga iga kord täiskõhutunne ja ma ei mõtle peaaegu üldse toidu peale.» Naise sõnul on tema kehakaal pärast kuuendat protseduuri langenud seitse kilo, kadunud on ka jalatursed ja liigesevalud.
Doktor Trofimova kinnitab kitsepiima ravitoimet liigesevalude puhul. «Inimene on oma olemuselt ettearvamatu, seega pole välistatud, et organism saab naha kaudu vajalikud toitained kätte ja kaob harjumus pidevalt midagi näksida,» leiab tohter seletuse ka seitsmele kadunud kilole.

Kitsepiima ravitoimest

Loodetud raviefekti annab kitsepiim juhul, kui lehmapiima ja tooteid sellest üldse ei pruugita.
Ravitulemused ilmnevad väga individuaalselt. Mõnel juhul võib allergiahaigetel kitsepiimadieedile jäädes lööve näiteks intensiivsemalt välja lüüa ja hakata vähenema alles nädala pärast. Seega tuleks kitsepiima tarvitamist jätkata ka juhul, kui kiireid tulemusi ei saada. Juua on soovitatav vähemalt 0,5 l päevas.
Kitsepiim ravib mitmeid toiduallergiad, verevaesust, mao ülihappesust ja mao haavandtõbe, samuti bronhiaalastmat ja tuberkuloosi.
Erinev on kitsepiima mõju piimaallergia kahe eri vormi, valguallergia ja suhkruallergia puhul. Valguallergia puhul suudab kitsepiim allergianähud kõrvaldada, suhkruallergia puhul tavaliselt mitte.
Kitsepiim on hea abivahend laste düstroofia, rahhiidi ja teiste ainevahetushaiguste, samuti kurtumise korral.
Kitsepiim aitab ka näiteks ekseemi, migreeni, soolepõletiku, heinapalaviku, maksa- ja sapipõie haiguste puhul.
Kitsepiim ei ole imerohi kõikide haiguste vastu.
Allikas: Anu Koorem, Tubri kitsekasvatustalu perenaine

Kitsepiimavõi parandab haavandeid

Tubri kitsekasvatustalu kitsepiimavõi on leidnud suurt poolehoidu. Või valmistamise idee sai Anu Koorem väliskirjandusest, kus oli juttu selle tervistavatest omadustest. Võid tehakse väga väikestes kogustes ja praegu on näiteks järjekorras üks psoriaasihaige.
Kitsepiim sisaldab A-vitamiini kaks korda rohkem kui lehmapiim. Anu Kooremi sõnul on nende talu kitsepiimavõist abi olnud töömeestel, kellel käed karedad ja külmast tekkinud nahalõhedega. «Kitsepiima rasv pehmendab nahka, seepärast sobib see või suurepäraselt nahahoolduseks.» Värskest kitsepiimast valmistatud või on õrna valkjaskollase värviga ja spetsiifilise lõhnata.
Kitsekasvatustalu perenaine hooldab oma nägu kitsepiimaga ja usub, et kitsepiimamähistel on igal juhul tervendav toime.

Kaja Roomets