Millega pesta imikupesu?

Imikupesu pesemiseks ei sobi täiskasvanutele mõeldud pesupulbrid. Tartu Ülikooli nahahaiguste kliiniku doktorandi Terje Kuke sõnul peaks imikupesu pesema lastepesupulbritega, mida on aga väga vähe müügil, või lasteseebiga, mis tuleb emale üsna kallis. 









Pesupulbriallergia on sügelev ja punetav lööve, mis sageli järgib nahal pesuesemete piirjooni. Allergia tekkimisel tuleb pöörduda arsti poole, et välja selgitada, kas see on ikka pesupulbrist. Allergia korral määrab arst ravi, kuid kõige tähtsam on allergeeni eemaldamine. Vahel on allergeenideks lõhna- ja värvained, kuid allergeeniks võib pesupulbris olla iga aine. 

Moodne pesupulber on mõeldud esmajoones rasva- ja teiste plekkide eemaldamiseks. Kui ta jääb mähkme sisse ja puutub lapse nahaga kokku, siis hakkab ta eemaldama ka lipiidkihti imiku nahal. «Oma kogemustest võin öelda, et ei ole pesupulbrit, mille pärast emad ei oleks siia murega tulnud,» kinnitas Terje Kukk. 

Pesupulbriallergia

  • Lastepesu pesemiseks tuleb valida võimalikult neutraalsed lõhnata ja värvaineteta pesemisvahendid, mis traumeerivad laste nahka vähem. «Emad tahavad, et mähkmed oleksid ilusad ja valged, kuid hea valgendav pesupulber ja õrn lapsenahk ei sobi kokku. Ennem olgu mähkmed hallikamad,» sõnas Terje Kukk.
  • Mõned imikud kannatavad ka täiskasvanute pesupulbreid, aga kui peres on kalduvusi allergiale, tuleb olla väga ettevaatlik. Isegi lastepesupulber võib tekitada tundlikul lapsel allergiat.
  • Peale lasteseebi ja lastepesupulbri võib lastepesu pesta ka traditsioonilise pesuseebiga. Kuid sellele tuleks eelistada lasteseepi, sest see tuleb loputamisel paremini pesust välja. Pesuseepidest on parimad värvaineteta seebid.

Rohkem loputada!

  • Vahel võib pesupulbriallergiat vältida pesu paremini loputades, kas siis pesumasinas või voolava vee all, sest mähkmesse jääv pulber ärritab nahka. Sageli doseerivad emad pesupulbrit üle põhimõttel, et topelt ei kärise, ja seda on raske välja loputada. Pesupulbrit kaussi raputades tuleb järgida juhendit pakil.
  • Imiku riideid võiks pesta muust pesust eraldi. «Inimesed muutuvad üha mugavamaks. Emad lükkavad imiku riided koos enda omadega pesumasinasse,» rääkis Terje Kukk.
  • Imikupesule pesuvalgendajaid ja lõhnastatud loputusvahendeid Terje Kukk ei soovita. Kui vähegi võimalik, võiks pesu kuivatada väljas.
Moodsad ja täiskasvanuile sobivad pesupulbrid sisaldavad imiku nahka ärritavaid ensüüme. «Nii pesupulbrite kui kosmeetikasarjade sissetoojad võiksid konsulteerida nahaarstidega,» soovitas nahahaiguste kliiniku vanemassistent Sirje Kaur.