Mis on päikeseallergia ja kuidas seda ära tunda?


Paljud meist peavad päikeseallergia tõttu istuma varjus. Samal ajal tunnevad teised päikesest rõõmu. Tuttav olukord? 

Päikeseallergia sagedus kasvab Eestis pidevalt – nagu ka Põhja-Euroopas. Riskigrupis on peamiselt 20–30-aastased naised, meestel esineb päikeseallergiat harvem. 

Allergia võib välja lüüa ka vanemas eas, isegi siis, kui varem pole päikesega probleemi olnud.






Peamiselt tuntakse kolme liiki allergiat:

Polümorfne valguslööve – meenutab kõige enam tavalist nahaallergiat. Tekivad suuremad põletikulised sügelevad laigud, mis asuvad tavaliselt päikest enim saanud nahapiirkondades. Laigud võivad kui lõigatult lõppeda seal, kus varrukas või püksid nahka katavad.

Mallorca akne ehk akne, mis tekib või saab päikesest oluliselt hoogu juurde. Tegemist võib ka olla eri nahakaitsevahendite ja emulgaatoreid sisaldavate päikesekaitsevahendite kasutamise ning päikese koosmõju tagajärjega. Sestap kasuta päikese käes emulgaatoreid
mittesisaldavaid vahendeid.

Fototoksiline ja -allergiline reaktsioon – põhjuseks võivad olla parfüümides ja kosmeetikatoodetes olevad ained või ka ravimid (antibeebipillid, erinevad vererõhualandajad, antibiootikumid jt). Samuti võivad allergilisi reaktsioone esile kutsuda mõned toiduained. UVAkiirgus võib muuta tavaliselt allergiat mittepõhjustavad ained allergiat põhjustavaks.

Lisaks esineb päikesest tingitud nõgestõbe, mille tagajärg on sügelevad kublad. Haigusnähud taanduvad varjus püsides.

Kõigil nendel allergialiikidel on sarnaseid omadusi – need tekivad esimestel kokkupuudetel intensiivsema päikesevalgusega ning võivad hiljem, kui nahk harjub, taanduda.