Nahaärritus ja taimedega ravi


KÜSIMUS :
Tahaksin rohkem teda saada nahaärritustest, eriti sellest, kui tolmust tekib mädanik, siis millega seda ravida. Äkki on võimalik midagi ravimtaimedega ära teha.

VASTUS:

Allergilistel e ülitundlikkushaigustel on palju organismiväliseid (kemikaalid, tolmud, loomsed või taimsed allergeenid), aga ka sisemisi põhjusi (põletikukolle organismis, mõni sise- või närvisüsteemihaigus vm).



Kõige sagedamini avaldub allergia nahahaigusena (allergiline nahapõletik v ekseem). See võib omakorda tüsistuda mädapõletikuga.

Kõigepealt tuleb selgeks teha haiguse põhjus või põhjused ja kui võimalik, need likvideerida. Arst määrab ka vastava ravi. Praegu on sissevõetavate, aga ka salvide valik suur. Muidugi esimene ravim ei pruugi kohe aidata.

Allergiliste nahahaiguste vastu on kasutatud ka taimseid ravimeid. Nende ravitoime on siiski võrdlemisi nõrk, aga kui haigus kulgeb kergelt, võib neist siiski abi olla. Nt kummeli õisi kasutatakse nahapõletiku korral mähiste tegemiseks. 1 spl õisi võetakse 1 liitri keeva vee kohta. Segu lastakse tõmmata ja jahtunult niisutatakse sellega sobiv marlitükk, marlit aeg-ajalt nahal vahetatakse.

Kasepungi soovitatakse vannide või mähiste tegemiseks ekseemi korral (1 tl pungi 1/2 kl kuuma vee kohta).

Kolmisruse ürti kasutatakse välispidiselt ekseemi ja nahamädaniku raviks. 4 spl peenestatud ürti 1 liitri keeva vee kohta ja lasta öö läbi seista.

Tammekoore tee - välispidiselt nahahaiguste puhul (10 g koort 1 kl vee kohta).

Eukalüpti lehtedega ravitakse mädapõletikuga tüsistunud ekseemi.

Kollasest mesikast tehtud toorest taimeputru paigutatakse nahapõletikule.

Paiseleht. 1 spl kuivi lehti ja õisi 1 kl vee kohta, keedetakse 10-15 min. Tehakse vanni, nt jalapakatiste korral.

Teelehe värskeid lehti tarvitatakse mähistena nahahaiguste ja mädapõletike puhul.

Organismi vastupanu tõstmiseks juuakse kibuvitsamarja teed ja närvisüsteemi rahustamiseks palderjaniteed.

Ravimtaimi võime ise koguda, kuivatada ja säilitada. Neid on müügil ka apteekides. Nt Riia Farmaatsiatehaselt on meil küllaltki hea ravimtaimede valik koos vajaliku infoga.

Täpsemat teavet Eesti ravimtaimede ja nende kasutamise kohta leiame korduvalt täiendatud ja korduvalt väljaantud raamatust "Eesti ravimtaimed". Seda leidub kõikides raamatukogudes, paljudel aga ka kodus.

Professor NAOMI LOOGNA