Kui olete tundlik pesuainete vastu



Mida tuleks tundliku nahaga inimesel tähele panna pesupesemisel ja pesuvahendite valikul? 

Selgitab Tallinna Lastehaigla Kesklinna Lastepolikliiniku nahaarst Maie Jürisson.
                                     
 Pesuained võivad tekitada  mitmesuguseid nahaprobleeme. Sagedasem neist on ärritusnahapõletik, mille tekkimises on oluline kaitsva karetiin- ja lipiidbarjääri kahjustus. Tugev ärritaja tekitab kiiret ja tugevamat põletikku, nõrgem ärritaja aeglasemat ja väiksemat. Pesuaine komponentide peetumisel nahas  ja ühinemisel mõne valgulise kandjaga võib tekkida kontaktallergia. Allergia tekke eelduseks on korduv kontakt selle tekitajaga, kusjuures ka erinevates vahendites võivad olla ühesugused komponendid. 

Pesuvahendid võivad tekitada silmade ja hingamisteede ärritust. Levinud on aevastamine, nohu, pisaravool, köha, astmahaigel võib tugev lõhn vallandada astmahoo. Seda võib põhjustada nii limaskestadele sattunud pulbriosakeste mehhaaniline toime kui ka lenduvad keemilised ained või lõhnalisandid.

 

Doseeri parajalt, loputa hoolikalt

Sagedasemad probleemide tekitajad pesuainetes on valgendajad (enamasti kloor), mitmesugused ensüümid, plekieemaldajad, zeoliidid ja lõhnalisandid.

Pesuainetest  tingitud  ärritusnahapõletiku ja allergia üks sagedasemaid põhjusi ei peitu aga tihti mitte pesuvahendis sisalduvates  ainetes, vaid hoopis vahendi vales kasutamises. Parema pesemistulemuse saavutamiseks kiputakse pesuvahendit doseerima rohkem, kui kasutusjuhendis on ette nähtud. Ka ei vaevuta alati pesu korralikult loputama. Kui inimene kaldub kergelt higistama, siis on eriti oluline, et ta pesu oleks vaga põhjalikult loputatud.

Et hoiduda pesuainetest tingitud terviseriketest, on mõistlik kasutada kas granuleeritud või vedelaid pesuaineid. Mida vähem pesuvahend lõhnab, seda vähem võib see tekitada ärritusi. Hea on kasutada lõhnatuid või nõrga lõhnaga pesuvahendeid. Ärrituse või allergia tekkimisel tuleb pesuvahendit vahetada. Kindlasti tuleb kinni pidada pesuaine kasutusjuhendist. Pesu tuleb korralikult loputada - pigem loputada kord või paar enam kui hoida selle tegevuse arvelt kokku. Käte säästmiseks võiks kasutada kummikindaid.

Vaata, mida selga paned

Nahaprobleem võib tekkida aga hoopis pesust või riietest, samuti loputusvahenditest.
Õrna nahaga inimesed ei tohiks kanda hõõruvaid ja liibuvaid riideid. Eelistama peaks pehmetest kangastest - puuvillast või modaalist - rõivaid, samuti heledaid, värvi mitteandvaid kangaid. Iseenesestmõistetavalt peab nii kehakate kui voodipesu olema alati puhas. Allergia korral tuleb voodipesu vahetada kord nädalas. 

Voodipesu peab pesema 60° vees. Nii voodipesu kui rõivaid tuleb kindlasti triikida, siis on kanga pind siledam ja pehmem. Uued riided on mõistlik enne kasutamist läbi pesta, nii vähendame kangaviimistlusvahendite ja juhuslikult kangale sattunud mustuse toimet. 

Sobiv selgub proovides

Paljud inimesed on ühe või teise aine suhtes tundlikud. Seetõttu ei ole võimalik valmistada pesuainet, mis ei tekitaks kellelegi mingeid kõrvaltoimeid. Ometi töötatakse välja aina enam just selliseid pesuaineid, mis võiksid tundlikele inimestele võimalikult vähem kahju teha. Soovitatav on kasutada pesuvahendeid, kus lõhnaained puuduvad või milles on looduslikud ärritust leevendavad koostisosad. Ka tundlikule nahale mõeldud pesuained pole loomulikult imevahendid, mis sobiksid lihtviisi kõigile, ent neid on kontrollitud ja leitud, et need ärritavad nahka vähem km intensiivse lõhna ja tugeva toimega pesuained. Kuna allergia tekke eelduseks on korduv kontakt selle tekitajaga, ei saa ülitundlikkust mingi aine suhtes ette näha enne selle ilmnemist. Küll aga saab katsetamise teel leida endale sobiva pesuvahendi, mis ei tekita tervisemuresid ka suurema tundlikkuse korral.