Baaskreemid aitavad meie nahka turvata


Baaskreemid on ravimitehases toodetud turvalise koostisega kaitsekreemid.
Naha üks peamisi funktsioone on organismi kaitse väliskeskkonna mõjude eest. Terve nahk kaitseb organismi väliste ärrituste eest; see on elastne, ei kuiva, ei sügele, ei ketenda, ei puneta ja on lööbeta.
Nahka mõjutavad nii välised kui ka seesmised tegurid. Välised tegurid on kemikaalid, temperatuuri kõikumine, allergeenid, päikesekiirgus, marrastused jne.
Seesmised tegurid on kasutatavad ravimid, söök-jook, süs-teemsed põletikud, samuti pärilikkus. Naharakud uuenevad umbes kolme kuni nelja nädala möödudes, seega ei ole võimalik ainsatki nahaprobleemi paari päevaga ravida. Kui naha niiskustasakaal on mingil põhjusel häiritud, muutub nahk kuivaks, kaotab elastsuse, sügeleb, lõheneb, raskematel juhtudel võib tekkida nahapõletik.

Et hoida nahas normaalset niiskustasakaalu ja vältida naha liigset kuivamist ja sellega seotud probleeme, tuleks kasutada baaskreeme. Baaskreemid on ravimitehases toodetud niisutus- ja kaitsekreemid, mille koostis on nahale võimalikult turvaline. Baaskreemides ei ole värvi- ega lõhnaaineid, need ei sisalda raviaineid ja allergiarisk on viidud miinimumini.
Baaskreeme võib kasutada terve naha kaitseks ja hooldamiseks, aga neil on väga oluline roll allergilise, kuiva, tundliku või kergelt põletikulise naha hoolduses ja nahahaiguste raviskeemides. Baaskreemide kaitsev toime kestab kolm kuni neli tundi, seega on oluline naha korduv kreemitamine ja kreemi järjepidev kasutamine. Baaskreemi tuleks nahale kanda võimalikult ruttu pärast veeprotseduuri (kolme minuti jooksul).
Kui baaskreemi kasutatakse samaaegselt hormoonsalvidega, kantakse baaskreem nahale 30–60 minutit pärast naha määrimist hormoonsalviga.
Baaskreemid on erisuguste rasvainete ja vee segud, millele on lisatud mõningaid abiaineid. Baaskreemidesse lisatakse niiskuse kadu takistavaid, nahas niiskust säilitavaid, rakkude uuenemist soodustavaid ja antimikroobseid aineid.

Baaskreemid võib jaotada kahte gruppi: 
  • õli-vees-kreemid 
  • vesi-õlis-kreemid

Õli-vees-kreem tähendab, et rasvainet on lisatud vette ja tegemist on rohkem niisutava kreemiga, mis sisaldab vähem rasvainet kui vett.
Vesi-õlis-kreem tähendab, et vett on lisatud rasvainele ja tegemist on rasvasema kreemiga.
Endale sobiva baaskreemi saab valida vastavalt probleemile, arvestades naha eripära. Mõnikord on vaja mitut erinevat kreemi proovida, enne kui leitakse endale meelepärane.


Linda Neostus
http://www.epl.ee/artikkel/381403