Kuiva naha eest hoolitsemine


Sagedamini muutub nahk kätel kuivaks neil, kes peavad käsi sageli pesema või puutuvad kokku nahka kuivatavate keemiliste ainetega, näiteks olmekeemiaga. Kolmandikul inimestest esineb kuiv nahk. Kaks kolmandikku alla 10 a vanustest lastest ja peaaegu kõik üle 60aastased inimesed kannatavad naha vähese niiskusesisalduse all. Kuiv nahk on sageli kare, pingul, väheelastne, mõnikord isegi punetav ja/või sügelev. Täheldati, et nahas on langenud uurea sisaldus. Uurea on naha loomuliku niiskuse tagamise üks olulisemaid komponente, mis seob niiskuse nahas pikaks ajaks. Naha kuivus võib olla nahahaiguste (atoopiline dermatiit, ekseem, psoriaas, ihtüoos ehk kalasoomustõbi) üheks sümptomiks. Seega kuiv nahk vajab erialast nõustamist ja sageli ravi.

Naha kuivuse põhjused on erinevad. Vahel esineb korraga mitu põhjust. Eristatakse sisemisi (endogeenseid) ja välimisi (eksogeenseid) põhjusi. Sisemised on: pärilik soodumus, hormonaalsed mõjutused, naha vananemine, haigused (atoopiline dermatiit, psoriaas, allergiline nahapõletik, suhkurtõbi jt.). Välised: keskkonna tegurid (kuum või külm ilm, õhu niiskus, ultraviolettkiirgus, päikesekiirgusest või solaariumi liigsest kasutamisest tingitud naha vananemine, tugevatoimelised pesemisvahendid, dekoratiivkosmeetika rakendamine, kiiritus- ja keemiaravi ja ebapiisav vedeliku tarbimine). Kõik need tegurid mõjutavad nahka ning põhjustavad selle niiskuseregulatsiooni ja kaitsefunktsiooni häireid.
Tuleb rakendada spetsiaalselt kuivale nahale sobivaid pesemis- ja hooldusvahendeid. Nende regulaarsel kasutamisel tõuseb naha niiskusesisaldus ja nahk muutub siledaks ning sametjaks.
Ehituselt võib naha pindmist sarvkihti võrrelda tellistest laotud müüriga. Telliste asemel on rakud ja mördi asemel rasvaühendid lipiidid. Kuiva naha korral see müür praguneb. Pragude kaudu tungivad nahka ärritid, mis tekitavad põletikku, eraldub vesi, mis soodustab üha süvenevat naha kuivamist. Põletikuline nahk sügeleb, on punetav ja leemendav. Ägedate nähtude möödumisel jääb järele kuiv, ketendav ja pingul nahk. Kestev naha ärritamine põhjustab sarvkihis noorte rakkude tekke. Need ei ole aga võimelised vett siduma ja kaitsefunktsiooni täitma.
Naha puhastamine ja -hooldamine on igapäevase elu lahutamatu osa. Sellega eemaldab higi, rasu, mustus, mikroorganismid (bakterid, seened) ja nende ainevahetusjäägid. Kahjuks eemaldab nahapuhastus ka ained, mis kaitsevad nahka nagu sarvkihi rasvaühendid ning naha happeline reaktsioon. Tagajärjeks on kuiv nahk, mis on tundlik välistegurite suhtes. Nahka kuivatab sageli pikaajaline pesemine dusi all või vannis viibimine 35°C ületaval temperatuuril ja nahka ärritavate pesemisainete kasutamisel. Kuiva naha või nahahaiguse korral on vähenenud naha leelisi neutraliseeriv võime ja taastumine kestab kauem. Kuiva naha puhastamisel on eelistatud leelisvabad pesemisvahendid. Nende pH-väärtus on kohandatud naha füsioloogilise pH-väärtusega (5,5). Ka annavad leelisvabad pesemisvahendid vähem kõrvaltoimeid (sügelus, kipitus ja punetus). Nahahooldus "ihupiimade" või kreemide abil on lihtne, kuid tõhus viis kuiva naha pehmendamiseks ning kortsude vältimiseks. Neis sisalduvad niisutavad-pehmendavad ained suurendavad naha veesidumisvõimet, kaitstes nahka veetustamise ning kahjulike tegurite eest. Nahka kaitsvate nn. baaskreemide põhiomaduseks on moodustada naha pinnale õlijas kiht, mis säilitab niiskust. Sulgedes pisipraod, aitab kreem taastada kaitsebarjääri. Mõnele kreemile on lisatud niisutajaid, nagu uurea, sorbitool, piimhape jt. Kreemi tuleb kasutada 3-4 korda päevas.
Vett sisaldavate niisutavate kreemide puhul peab meeles pidama, et kui välistemperatuur on alla 8 külmakraadi, ei tohi neid õue minnes kasutada. Nahahooldusvahendite koostis on erinev ja sageli nad täiendavad üksteist. Mõne kreemi kasutamisel võib tekkida allergia, seepärast on soovitav kreeme aeg-ajalt vahetada. Sagedamini põhjustavad allergiat kreemide säilitusained (bensoehappe derivaadid, sorbiinhape, fenoolid, formaldehüüd), lõhnaained (bergamoti-, sidruni-, jasmiiniõli, geraniool, eugenool, muskus, kaneelaldehüüd, peruu palsam), kampol, mesilasvaha ja mesilasema toitepiim ehk propolis. Allergikutele sobivad puhastusvahendid ja kreemid, mis sisaldavad vähem lisaaineid, näit ei sisalda lõhnaaineid ja bensoehappe derivaate (parabeene). Üldiselt on kõige sobivam apteegikosmeetika. Seda pole võimalik osta ilusalongist ega kauplusest, vaid ainult apteegist, ilma retseptita.

NAOMI LOOGNA, 
Professor